tiistai 26. marraskuuta 2013

Kirjeiden välittämä rakkaus jatkosodan aikana

Yleisöluento rakkaudesta jatkosodan aikana


Jatkosota katkaisi suomalaisten elämänkulun radikaalisti kesällä 1941. Talvisodan jälkeen hetkeksi käynnistynyttä normaalia arkea ja elämää ei ollut käytännössä enää mahdollista jakaa läheisten kanssa. Nuoret miehet olivat vuosia rintamalla, kaukana pois tavallisesta elämästään ja rakkaistaan.

Filosofian lisensiaatti Erkka Pehkonen luonnehtii luennollaan ”Romanttiset sotilaat: rakkaus ja läheisyys kahden itäsuomalaisen miehen kirjeenvaihdossa 1941 – 1945” maanantaina 2.12., kuinka sotaolosuhteissa ihmisen mieli kuitenkin pyrki pois vallitsevan todellisuuden ikeestä. Tiivis kirjeenvaihto toimi siltana toisistaan kaukana olevien välillä ja siinä rakentuikin romanttinen maailma rakastavaisten kohtaamisille – tosin vain kuvitelmissa.

Pehkonen käsittelee rakkauden ja läheisyyden rakentamisen tapoja kahden itäsuomalaisen miehen jatkosodan aikaisessa kirjeenvaihdossa rakkailleen. Sodan konkreettinen arki hurmeisine ja makaabereine yksityiskohtineen väistyi kirjeissä usein romanttisten rakastajien kerronnan tieltä. Esiin piirtyi tappavan sotilaan identiteetin toinen puoli, hellä ja rakastava ihminen, joka muistutti sekä kirjoittajaa että lukijaa ihmisestä ennen sotaa. Kaukana olevien ikävä, rakkauden lupaukset ja intiimin läheisyyden kaipuu saivat sanallisen muotoilun tukea sota-ajan sentimentaalisista, romanttisen populaarikulttuurin tuotteista.

Luento on osa Jyväskylän Historiallisen yhdistyksen ja Historian ja etnologian laitoksen järjestämää Historiamme tänään - mitä tohtorit kertovat? -yleisöluentosarjaa, jolla tuoreet tohtorit johdattavat yleisön menneisyyden ja kulttuurien salaisuuksiin oman väitöstutkimuksensa näkökulmasta. Tutkijat esittelevät aiheitaan selkeästi ja innostavasti, ja tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Luentosarjalla ei tarvitse pelätä vaikeata tieteellistä kieltä tai väitöstilaisuuksien kaavamaisuutta. Tuoreiden tohtoreiden matkassa suuremmatkin historialliset kehityslinjat ja eri kulttuurien piirteet ovat helpommin ymmärrettävissä.

Erkka Pehkosen luento järjestetään maanantaina 2.12.2013 klo 18.00–19.30 Jyväskylän yliopiston Historica-rakennuksessa, huoneessa H306 (3. krs, hissi).  Tilaisuudessa on aikaa kysymyksille ja vapaalle keskustelulle. Osallistuminen on maksutonta.

Yhteystiedot:
Erkka Pehkonen, erkka.pehkonen@jyu.fi
Jyväskylän Historiallisen yhdistyksen puheenjohtaja,
Pasi Saarimäki, puh. 040 805 4490, pasi.saarimaki@jyu.fi
http://jyvaskylanhistoriallinenyhdistys.blogspot.com          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti