sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Yleisöluento aatelisnaisten elämänpiiristä (Irene Ylönen)

Iza Iisalmessa – aatelisnaisen elämänpiiri 1900-luvun alun muuttuvassa yhteiskunnassa


”No nyt on teidän Lovanne suuressa, suuressa kaupungissa, joka on maailman pääkaupunki ja joka kätkee sisäänsä parhaimmat ja hirveimmät asiat, mitä maailmasta löytyy.”

Näin kirjoitti 24-vuotias Iza (Lova) Aminoff äidilleen ja sisarelleen opintomatkaltaan Lontoosta keväällä 1908. Kuusi kuukautta kestäneen Englannin matkansa aikana hän opiskeli englannin kieltä, tutustui uusiin ihmisiin, keräsi elämänkokemusta ja mietti tulevaisuuttaan. Elämänmuutos Izaa odottikin, sillä vain vuotta myöhemmin hän avioitui, muutti Iisalmeen ja totutteli arkiseen elämään vuosisadan vaihteen talonpoikaisessa suomalaisessa pikkukaupungissa, joka oli jotakin aivan muuta kuin Lontoo, ”maailman pääkaupunki”.

Luennolla tarkastellaan säätyläisten elämää 1800- ja 1900-luvun vaihteen Suomessa. Vapaaherratar Iza Aminoffin ja hänen perheensä elämänvaiheiden kautta luodaan silmäys ylimmän säädyn – aatelin – elämänpiiriin aikana, jolloin sääty-yhteiskunta hengitti viimeisiä hengenvetojaan, aatelin vuosisataiset etuoikeudet olivat hävinneet ja yhteiskunta avartui ja modernisoitui. Millaista yhteiskunnan yläkerrokseen kuuluvien naisten elämä tuona aikana oli?

Aatelisnaisten elämänpiiriä avataan viiden eri teeman avulla. Luennolla kerrotaan aatelistyttöjen kasvatuksesta ja koulutuksesta sekä perheen ja avioliiton tärkeästä roolista. Etsitään vastausta kysymykseen, miten terveys ja sairaus jäsensivät vuosisadan vaihteen ihmisen elämää. Matkustetaan heidän kanssaan niin kotimaassa kuin Euroopassakin. Lopuksi pohditaan Aminoffin perheen varallisuutta, miten perhe eli ja mistä he saivat elantonsa.

Luento järjestetään keskiviikkona 6.2. klo 18.00–19.30 Jyväskylän kansalaisopistolla, luentosalissa 1, osoitteessa Vapaudenkatu 39–41, 40100 Jyväskylä. Vapaa pääsy.

Esiintyjän tiedot: Irene Ylönen, FM, tohtorikoulutettava, Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitos, irene.ylonen(at)jyu.fi

Luento on osa Konfliktien ruhtinaskunnasta harmonian tasavaltaan? Suomen historian pienten linjojen suuret jäljet -luentosarjaa, jolla Historian ja etnologian laitoksen nuoret tutkijat ottavat tutkimusaiheillaan kantaa Suomen historian suuriin, jo kouluopetuksesta kaikkien tuntemiin historiallisiin tapahtumiin ja ilmiöihin. Mikrotason tarkastelulla tarkennetaan kuvaa meidän tuntemasta Suomen historiasta.

Järjestäjät: Jyväskylän Historiallinen yhdistys ry (JHY), Historian ja etnolgian laitoksen tutkijat ry ja Jyväskylän kansalaisopisto

Lisätiedot luentosarjasta
Pasi Saarimäki, JHY, pasi.saarimaki(at)jyu.fi
Olli Turunen, Helan tutkijat ry., olli.t.turunen(at)jyu.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti