sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Piioista historiallisena ilmiönä

JHY esittää – JHY förevisar

Piikojen jäljillä. Kuinka selvittää piikojen elämäntarinoita?


Jyväskylän Historiallisen yhdistyksen (http://jyvaskylanhistoriallinenyhdistys.blogspot.fi/) ja Historian ja etnologian laitoksen yleisöluentosarja JHY esittää – JHY förevisar jatkuu maanantaina 5.10.2015 yhteistyössä Atena Kustannuksen kanssa, kun Tampereen yliopiston yliopistolehtori, FT Tiina Miettinen esitelmöi esimodernin ajan piioista.

Sanalla ”piika” on ollut Suomessa kielteinen merkitys varsinkin 1900-luvun alusta alkaen, josta lähtien on ajateltu tämän kielteisyyden vallinneen koko esiteollisen ajan.  Puhutaan ”piikayhteiskunnan” paluusta, jossa nuoret naiset raatoivat kotitöitä kehnolla palkalla varakkaissa perheissä. Osittain piika-sanan kielteisyyden taustalla on oletus, että jokainen menneisyydessä elänyt nuori nainen olisi halunnut asua vanhempiensa luona siihen asti kunnes avioitui, tai jopa loppuelämänsä ajan. ”Piikomisen” oletettiin olleen naisille vastenmielinen keino hankkia varallisuutta. Siitä pelastui vain avioitumalla. Kuvio toistuu lukuisissa historiallisissa romaaneissa ja elokuvissa.

Tiina Miettinen kuitenkin osoittaa, että kotoa lähtö ja itsenäistyminen olivat 1700- ja 1800-lukujen nuorisolle yhtä itsestään selviä asioita kuin nykyisin. Kotoa muuttamisen ja avioitumisen väliin jäi jakso, jolloin opittiin taitoja ja hankittiin varallisuutta. Silloin saattoi myös sattua ja tapahtua varsinkin ihmissuhderintamalla.

Luento perustuu Miettisen tuoreeseen teokseen Piikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600–1700-luvuilla (Atena Kustannus, 2015). Luennolla Miettinen valottaa tarkemmin myös sitä, miten on mahdollista jäljittää nuoria naisia ja näiden elämäntarinoita esiteollisessa Suomessa, jossa lähdeaineisto painottuu etupäässä maataomistaviin miehiin? Kuinka tutkia sitä, millaisia piiat olivat?

Luento on osa Jyväskylän historiallisen yhdistyksen yhdessä jyväskyläläisten kirjakustantajien kanssa järjestämää luentosarjaa JHY esittää – JHY förevisar, jolla yleisö pääsee tutustumaan uusiin historia alan tietokirjoihin tekijöiden esittelemänä. Luentosarjan tarkoituksena on palvella jyväskyläläisiä historian ystäviä tuomalla tietokirjojen tekijät ja niiden kuluttajat lähemmäs toisiaan. Tilaisuuksissa kirjailija alustaa teoksestaan, minkä jälkeen aihepiirin asiantuntemusta edustava puheenjohtaja keskusteluttaa esiintyjää, ja tähän keskusteluun pääsee myös yleisö osallistumaan.

Luento järjestetään maanantaina 5.10.2015 klo 18.00–19.30 Jyväskylän yliopiston Historica-rakennuksessa, huoneessa H306 (3. krs, hissi). Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja tilaisuudessa on mahdollista ostaa luennon perustana oleva teos Piikojen valtakunta.

Yhteystiedot:
Tiina Miettinen, Tiina.M.Miettinen[at]staff.uta.fi
Jyväskylän Historiallisen yhdistyksen puheenjohtaja,
Pasi Saarimäki, puh. 040 805 4490, pasi.saarimaki[at]jyu.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti