maanantai 31. elokuuta 2015

Osuuskauppa Keskimaan tarina

JHY esittää – JHY förevisar

 

Vaatimattomasta ja hyljeksitystä kaupasta markkinajohtajaksi
Osuuskauppa Keskimaan tarina


Jyväskylän Historiallisen yhdistyksen ja Historian ja etnologian laitoksen järjestämä uusi yleisöluentosarja alkaa maanantaina 7.9. dosentti, yliopistotutkija FT Jorma Wilmin esitelmällä Osuuskauppa kadonneen asiakkaan etsijänä – Keskimaan sadan vuoden taival.

Osuuskauppa Keskimaan vuosisadan mittainen tarina on kertomus siitä, kuinka vaatimattomasta ja jopa hyljeksitystä kaupasta tuli toimialueensa markkinajohtaja, henkilöstömäärältään maakuntansa suurin yritystyönantaja ja valtakunnallisen kaupparyhmän esikuva. Haastaja Osuuskaupasta kehkeytyi myös yhteiskunnallisesti näkyvä vaikuttaja ja haastettu, johon alettiin asettaa julkisuudessakin yhä suurempia odotuksia ja paineita.

Esitelmä perustuu Jorma Wilmin keväällä 2015 ilmestyneeseen teokseen 100 vuotta keskisuomalaisten kotien hyväksi: Osuuskauppa Keskimaa 1915–2015. Esitelmässään Wilmi avaa Osuuskaupan menestyksen keskeisiä selittäjiä, joista keskeisin oli se, että Keskimaa onnistui kaupparyhmässään hyvässä etuajassa muuttamaan osuuskauppaan liitetyn vanhakantaisen jäsenyysajattelun tulevaisuuteen suuntaavaksi asiakkuudeksi. Samaan aikaan Keskimaa onnistui murtamaan osuustoiminnallisuuteen perinteisesti liittyneen ideologisen painolastin ja luomaan hyötypainotteisen strategian, jonka uskottavuutta vahvisti hyvän taloudenpidon tuoma liikkumavara. Tulevaisuuden osuuskauppaan liittyvät kysymykset osuustoiminnallisuuden päivittämisestä ja uudenlaisesta viestistä – nykypäivän asiakas halutaan nähdä kauppansa omistajana.

Luento on osa Jyväskylän historiallisen yhdistyksen yhdessä jyväskyläläisten kirjakustantajien kanssa järjestämää luentosarjaa JHY esittää – JHY förevisar, jossa yleisö pääsee tutustumaan uusiin historia-alan tietokirjoihin tekijöiden esittelemänä. Luentosarjan tarkoituksena on palvella jyväskyläläisiä historian ystäviä tuomalla tietokirjojen tekijät ja niiden kuluttajat lähemmäs toisiaan. Tilaisuuksissa kirjailija esittelee tutkimustaan, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus kysymysten ja keskustelun avulla kurkistaa työskentelyyn historiakirjojen takana. Tilaisuudessa on myös mahdollista ostaa esitelty teos.

Jorma Wilmin luento järjestetään maanantaina 7.9.2015 klo 18.00–19.30 Jyväskylän yliopiston Historica-rakennuksessa, huoneessa H306 (3. krs, hissi).  Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Luennon perustana oleva kirja on luettavissa sähköisesti osoitteessa: https://www.s-kanava.fi/web/keskimaa/uutinen/100-vuotta-keskisuomalaisten-kotien-hyvaksi-osuuskauppa-keskimaa-1915-2015/1837120_10858

Yhteystiedot:
Jorma Wilmi, jorma.wilmi[at]jyu.fi
Jyväskylän Historiallisen yhdistyksen puheenjohtaja,
Pasi Saarimäki, puh. 040 805 4490, pasi.saarimaki[at]jyu.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti