torstai 23. helmikuuta 2023

Keskustelutilaisuus uutuusteoksesta: Antisemitismin kirous – Kolme kriittistä esseetä

Antisemitismin kirous (2023) kokoaa yksiin kansiin kolme heti toisen maailmansodan jälkeen kirjoitettua klassikkotekstiä, jotka tarkastelivat antisemitismin ilmenemismuotoja juutalaisten kansanmurhan taustalla. Miten kaikki paha oli voinut tapahtua? Jean-Paul Sartre lähestyy aihetta piirtämällä kuvan ranskalaisen ”antisemiitin” psykologiasta, ja George Orwell kirjoittaa omien havaintojensa pohjalta antisemitismin ilmenemismuodoista Englannissa. István Bibó kuvaa Unkarin holokaustiin johtaneita historiallisia prosesseja ja sikäläisen antisemitismin ydintä pohtien samalla armottomia kysymyksiä vastuusta ja syyllisyydestä vuoden 1944 saksalaismiehityksen jälkeen. Juutalaisvastaisuuteen sisältyviä myyttejä ja stereotypioita purkava teos auttaa ymmärtämään myös nykyistä antisemitismiä ja ylipäätään etnisten ja kulttuuristen ennakkoluulojen rakentumista. Valitettavat ilmiöt eivät ole kadonneet mihinkään vaan saaneet uusia muotoja. Yleisötilaisuudessa kirjaa esittelevät aihepiirin tutkijat ja suomentajat Anssi Halmesvirta (Jyväskylän yliopisto) ja Tuomas Laine-Frigren (Tampereen yliopisto) ja teosta kommentoi yliopistotutkija Tuija Parvikko (Jyväskylän yliopisto).

KAIKKI KIINNOSTUNEET OVAT LÄMPIMÄSTI TERVETULLEITA!

PERJANTAI 10.3.2023, kello 17:00-18:30

B116 Tietoniekka -sali, Jyväskylän yliopiston Lähde-kirjaston 1. aulakerros

Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/hum/hela/muut/antisemitismin-kirous-uutuuskirjaluento/suora

Keskistelutilaisuus on osa Jyväskylän Historiallisen Yhdistyksen kaikille kuulijoille avoimia historia-aiheisia uutuuskirjaluentoja yhteistyössä yliopiston Tiedettä kaikille -toiminnan kanssa. Luennolla on aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Lisätietoja: Petteri Impola, JHY:n pj., petteri.s.impola@jyu.fi

Facebook: https://fb.me/e/354ucaN2X


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti