maanantai 29. huhtikuuta 2013

Lumilautailukulttuuri ja tyyli

Yleisöluento tyylin merkityksestä lumilautailukulttuurissa


Lumilautailukulttuuri on näkyvä osa länsimaista nuorisokulttuuria, ja tyylillä on siinä keskeinen merkitys. Filosofian tohtori, etnologi Riitta Hänninen tarkastelee luennollaan maanantaina 6.5., millaisia asioita tyylin avulla halutaan lumilautakulttuurissa ilmaista. Amerikkalaisperäinen lumilautailu ilmestyi länsimaisten nuorisokulttuurien kartalle 1960-luvulla eli suhteellisen myöhään, jos sitä vertaa moniin muihin toisen maailmansodan jälkeisiin nuorisokulttuureihin. Suomessa lumilautailua on harrastettu 1980-luvulta lähtien. Aikaisemmin jopa anarkistiseksi luokiteltu lumilautailu on nyt yleisesti hyväksytty talviurheilulaji ja elämäntapa. Marginaali-ilmiöstä on tullut osa nuorisokulttuureiden arkipäivää.

Luennon aiheena oleva tyylin käsite tarkoittaa tiettyä kulttuurisesti määrittynyttä tapaa pukeutua, puhua, liikkua ja käyttäytyä. Tyylin kenttä on ilmaisullisesti laaja: se sulkee sisäänsä pukeutumiseen, musiikkimakuun ja itse laskemiseen liittyviä elementtejä, mutta myös joukon erilaisia arvoja ja asenteita. Lumilautakulttuuri on siten nähtävä kokonaisvaltaisena ideologisena järjestelmänä.

Luento on osa Jyväskylän Historiallisen yhdistyksen ja Historian ja etnologian laitoksen järjestämää Historiamme tänään - mitä tohtorit kertovat? -yleisöluentosarjaa, jolla tuoreet tohtorit johdattavat yleisön menneisyyden ja kulttuurien salaisuuksiin oman väitöstutkimuksensa näkökulmasta. Tutkijat esittelevät aiheitaan selkeästi ja innostavasti, ja tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Luentosarjalla ei tarvitse pelätä vaikeata tieteellistä kieltä tai väitöstilaisuuksien kaavamaisuutta. Tuoreiden tohtoreiden matkassa suuremmatkin historialliset kehityslinjat ja eri kulttuurien piirteet on helpommin ymmärrettävissä.

Riitta Hännisen luento järjestetään maanantaina 6.5.2013 klo 18.00–19.30 Jyväskylän yliopiston Historica-rakennuksessa, huoneessa H306 (3. krs, hissi).  Tilaisuudessa on aikaa kysymyksille ja vapaalle keskustelulle. Osallistuminen on maksutonta.

Yhteystiedot:
Riitta Hänninen, riitta.j.hanninen@jyu.fi, 044 3588202
Jyväskylän Historiallisen yhdistyksen puheenjohtaja,
Pasi Saarimäki, puh. 040 805 4490, pasi.saarimaki@jyu.fi
http://jyvaskylanhistoriallinenyhdistys.blogspot.com          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti